Moc a přitažlivost absintu spočívá v jeho vnitřní rozporuplnosti. Ačkoli obohacen obrovskou mírou alkoholu, který může být depresivní, je také naplněn silnými bylinnými stimulanty, které vytvářejí psychickou přetahovanou v mysli konzumenta. Alkohol uvolňuje zábrany, zve do jiné dimenze a povzbuzující prostředky umožňují při tom logicky zpracovávat nové údaje.
Nejpřednější ze stimulantů je thujon, psychoaktivní chemická látka v srdci byliny zvané pelyněk, který, spolu s anýzem dává absintu svou nahořklou, černou, likérovou chuť. Zatímco kdysi panoval názor, že má thujon podobné účinky jako marihuana, nedávný výzkum naznačuje, že moduluje neurotransmitery GABAA, které hrají důležitou roli v kognitivním myšlení. Následně absint poskytuje úroveň jasnosti běžně nespojované s alkoholickými nápoji. Recepty na absinth, a tedy i chuť, se velmi liší od výrobce k výrobci, tak jako na přelomu století, kdy bylo více než 200 výrobců absintu. Dnes jich není ani zdaleka tolik, ale stále se objevují noví a noví, horší i lepší. Některé moderní španělské značky mají silný podíl anýzu (blížící se chutí k lékořici), to vše podpořeno mnoha rostlinnými složkami.
Přez populární, chybné názory, nemá absinth, pokud je správně destilován, extrémně hořkou chuť. Pelyněk, jenž býval populární součástí mnoha parfémů, má ve skutečnosti silné květinové & bylinné aroma, a je ještě vyšší, pokud je extrahován vlastní destilací, která za sebou zanechává mnohé hořké absinthy. Takže ano, je to hořkost (pravděpodobně více patrná v absintech s vyšším obsahem thujonu), ale je to podtext, a nikoliv dominanta. Náš Absinthe Original se může zdát poněkud hořčí než běžné absinty, ale paradoxně více zaoblený - obvyklé ostré hrany 70% alkoholu se zdají být dobře ukryty v bylinkách.